Снимка: БГНЕС

Проблемите на Северна Македония с България и Гърция са започнали още от деня на обявяване на независимостта на югозападната ни съседка. Това подчерта министър-председателят й Християн Мицкоски, съобщава скопското електронно издание "Република“.

Исках и може би наивно се надявах моят мандат да бъде съсредоточен изключително върху реформи, проекти, мерки и изпълнение на програмата, върху икономиката, развитието и прилагането на реформи, но за съжаление Македония като държава не може да изкара и един мандат на премиер без исторически или национални теми или проблеми, увери Мицкоски.

"Ако се върнем назад, ще видим, че това е проклятието, което трябва да понесем, Гордиевият възел на македонския въпрос не може просто да бъде разсечен, той е надвиснал над страната ни от десетилетия и векове. Въпросът е жив не само защото ние го поддържаме жив, но и защото нашите съседи го поддържат жив заради собствените си или регионални интереси. Затова през цялата история са искали да разделят Македония, да я окупират един след друг, да да я обезобразят, нещо, което е актуално и днес. Но не трябва да се отказваме, колкото и трудно да е това предизвикателство. Целта на всяко следващо поколение е да направи поне една крачка напред в запазването на идентичността на македонците“, подчерта македонският премиер.

"Винаги е имало негативни политики. Историята се повтаря, но винаги като фарс. И ние трябва да вървим по своя път, трябва да осъзнаем, че да имаме по-добра държава зависи изключително от нас и от никой друг. Ако не се грижим за институциите, бюджета, околната среда, ще живеем по-зле. Ние самите трябва да се обърнем към себе си, и да се ценим повече, да вярваме в себе си, да не позволяваме на апатията да ни погълне и да не се водим от намеци, че всички са ни изпреварили и не сме достатъчно добри. Това не е вярно. Отдавна щяхме да сме в Европейския съюз, ако не бяха проблемите с Гърция и България. Да припомним, че проблемите и с двете започнаха веднага, още в деня на обявяването на независимостта на страната. И те продължават като част от стратегическата им политика, основана на възгледа им за историята и техните регионални интереси и цели, до ден днешен“, обясни Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase